Coronavirus kan een MAAND overleven op bankbiljetten en telefoonschermen

12 Oct 2020

Coronavirus kan een MAAND overleven op bankbiljetten en telefoonschermen

Coronavirus kan volgens nieuw onderzoek een maand overleven op onder meer bankbiljetten, gsm-schermen en roestvrij staal.

Onderzoekers van CSIRO, het nationale wetenschappelijke bureau van Australië, hebben ontdekt dat Covid tot 28 dagen kan overleven op oppervlakken.

Uit het onderzoek, uitgevoerd bij het Australian Centre for Disease Preparedness (ACDP) in Geelong, Victoria, bleek dat het virus beter overleefde bij koudere temperaturen.

Het ontdekte ook dat het virus langer overleefde op gladde oppervlakken zoals glas en roestvrij staal in vergelijking met oppervlakken zoals katoen volgens EurekAlert.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het virus langer dan drie uur infectieus kan blijven in deeltjes in de lucht.

In de loop van een maand werd het virus geanalyseerd en opnieuw geïsoleerd om het overlevingspercentage te bepalen.

Verdere experimenten werden uitgevoerd bij 30 en 40 graden Celsius, waarbij de overlevingstijden afnamen naarmate de temperatuur hoger werd.

Het onderzoek werd ook in het donker uitgevoerd om het effect van UV-licht te verwijderen, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat direct zonlicht het virus snel kan inactiveren.

Deze bevindingen tonen aan dat SARS-CoV-2, het virus dat verantwoordelijk is voor Covid-19, aanzienlijk langer infectieus kan blijven dan algemeen voor mogelijk wordt gehouden.

De resultaten, gepubliceerd in het Virology Journal, kunnen worden gebruikt om risicobeperkende procedures te verbeteren om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Dr. Debbie Eagles, adjunct-directeur van ACDP, heeft gewerkt aan het testen van een mogelijk vaccin voor het virus.

Ze zei dat de behoefte aan 'goede praktijken zoals handenwassen' werd versterkt nu het virus besmettelijk kan blijven.

Zij zei: 'Bij 20 graden Celsius, wat ongeveer kamertemperatuur is, ontdekten we dat het virus extreem robuust was en 28 dagen overleefde op gladde oppervlakken zoals glas op de schermen van mobiele telefoons en plastic bankbiljetten.

'Voor de context hebben vergelijkbare experimenten voor Influenza A ontdekt dat het 17 dagen op oppervlakken overleefde, wat laat zien hoe veerkrachtig SARS-CoV- 2 is. '

Dr. Eagles voegde eraan toe dat' vaststellen hoe lang dit virus levensvatbaar blijft op oppervlakken, cruciaal is voor het ontwikkelen van risicobeperkende strategieën in gebieden met veel contact '.

De onthulling komt omdat verschillende bedrijven betaalopties zonder contant geld hebben geïntroduceerd om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.